Yeşil Dönüşüm Destek Programının (“Program”) uygulama usul ve esaslarını belirleyen “Yeşil Dönüşüm Destek Programı Uygulama Usul ve Esaslar Tebliği(“Tebliğ”)” 26 Temmuz 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
📌 Tebliğ’in 7. maddesi uyarınca Programa, sadece imalat sanayinde faaliyet gösteren Türkiye’de yerleşik sermaye şirketleri başvurabilecektir.
📌 Başvuru hakkına sahip sermaye şirketlerinin başvuru esnasında yeşil dönüşüm stratejisi çerçevesinde tesis bazında yürüteceği yeşil dönüşüm uygulamalarını içeren ve yeşil dönüşüm sürecine ilişkin olan en az beş yıllık olmak üzere orta ve uzun vadeli planlamaları ile proje için belirlenen performans göstergelerindeki mevcut durumunu, hedef ve uygulamalarını içeren bir yol haritası raporu ile Tebliğ’in 3. maddesindeki tanıma uygun bir proje hazırlamaları gerekecektir.
📌 Tebliğ’in 10. maddesi uyarınca desteklenecek projeler, imalat sanayinde faaliyet gösteren üretim tesisi ve yardımcı birimlerle sınırlı kalmak kaydıyla proje hedeflerini gerçekleştirmeye yönelik olarak yapılacak arazi-arsa alımı, bina-inşaat harcaması ile alınacak makine, teçhizat, teknoloji, yazılım ve donanım ile ölçüm, doğrulama, belgelendirme, etüt, test ve danışmanlık hizmetlerini içerebilecektir.
📌 Desteklenmesine karar verilen projeler için yatırım teşvik belgesi düzenlenecektir. Program kapsamında Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar’ın 17. maddesinde belirlenen destekler sağlanacaktır.